Download deze infographics ->
Er worden veel vragen gesteld bij de balie van de apotheek en telefonisch bij de huisartsenpraktijk. Misschien is het daarom handig om deze info te delen met patiënten via de social media kanalen. Verder is een stukje sociale controle natuurlijk goed. Help elkaar het koel te houden en zorg goed voor elkaar. Deel de adviezen van Oververhitting zoals hierboven, het gebruik van medicijnen met deze temperaturen en het bewaren van de middelen hieronder. Met de juiste kennis helpen we elkaar.
Nationaal Hitteplan
Het Nationaal Hitteplan is vanaf 18 juli 2022 actief in het gehele land. Dit melden het RIVM en KNMI. Het hitteplan vraagt extra aandacht voor de risico’s van hitte, met name voor ouderen, chronisch zieken, jonge kinderen (zuigelingen) en mensen met overgewicht.
Bepaalde geneesmiddelen hebben invloed op de temperatuurregulatie van het lichaam. Dit geldt bijvoorbeeld voor diuretica, laxantia, geneesmiddelen voor hart- en vaatziekte, antipsychotica en antidepressiva. Bij mensen die een combinatie van deze geneesmiddelen gebruiken, neemt het risico verder toe. Hieronder een korte uitleg.
Hitte en medicijnen
Sommige mensen hebben veel last van hitte. Mensen die medicijnen gebruiken bijvoorbeeld. Maar ook ouderen, zieken, mensen met overgewicht en kleine kinderen. Bij hitte is het belangrijk veel te drinken (minstens 2 liter vocht) en de koelte op te zoeken. Verder is het belangrijk af en toe iets zouts te eten of te drinken en geen alcohol te gebruiken.
Adviezen die apothekers en hun teams kunnen geven aan de patiënt bij hitte:
- Drink minimaal twee liter vocht per dag: regelmatig kleine beetjes, telkens een kopje of een glas. Houd het drinken bij de hand. Neem kraan- of flessenwater, melk, karnemelk, thee of koffie zonder suiker, vruchtensap of suikervrije (fris)dranken.
- Eet gezond en regelmatig als het warm is. Groente en fruit bevatten veel water, vitamines en zouten.
- Vermijd de hitte en grote inspanningen. Ga alleen ‘s morgens naar buiten als het nog redelijk koel is, draag luchtige kleding en gebruik buiten een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor.
- Bekijk Apotheek.nl/hitte voor meer informatie.
Medicijnen bewaren met hitte
Is het warm? Bekijk dan op het etiket of in de bijsluiter hoe u uw medicijn het beste kunt bewaren. Hieronder staat een aantal tips. Hierbij geldt: u kunt uw apotheker altijd om advies vragen.
Droge kast onder 25°C (meestal is dit goed)
Voor de meeste medicijnen is een droge, afgesloten kast tot 25°C is een goede plek om te bewaren. Ook bij een hittegolf blijven uw medicijnen hierin goed. Zo’n kast is prima als er geen speciaal bewaaradvies op de verpakking staat.
Badkamer (nooit goed)
De badkamer is nooit een goede plek voor medicijnen. Hier is het te vochtig.
Koelkast (kan te koud zijn)
Geneesmiddelen mogen bij hitte alleen in de koelkast als u dit op het etiket of in de bijsluiter ziet staan. Anders niet.
- Zetpillen kunnen smelten door warmte. Ze mogen echter niet zomaar in de koelkast. Let goed op het bewaaradvies. Die staat op het etiket of in de bijsluiter.
- Vloeistoffen, zoals drankjes of ampullen met injectievloeistof, mogen niet zomaar in de koelkast. In de koelkast kunnen kristallen ontstaan. Let daarom op het bewaaradvies.
- Ook oog- en oordruppels en klysma’s mogen niet zomaar in de koelkast. Let ook hier op het bewaaradvies.
Mogen de druppels in de koelkast? Warm ze dan 5 minuten voor gebruik even op in uw handen. Dat is prettiger voor gebruik.
Bewaart u uw medicijnen in de koelkast? Zorg dat kinderen er niet bij kunnen. Doe de medicijnen in een doos die niet gemakkelijk open kan.
Succes de komende dagen. Wil je meer tips? Via updates via de e-mail kan je eens per week op de hoogte blijven of volg onze socials.
bron: knmp,rivm