Gaan ze nou alweer staken?
Dit zinnetje was globaal de reactie die ik las in verschillende media na de nieuw aangekondigde staking van apothekersassistenten in de openbare apotheek. Ja, iedereen vindt het stakingsrecht een groot goed en iedereen begrijpt de standpunten, maar ja … die overlast voor het publiek. Blijkbaar zijn de assistenten echt onmisbaar en is het een groot probleem om de apotheek twee dagen achter elkaar te sluiten. Zal ik u eens een geheimpje verklappen, dat vinden de assistenten zelf ook. Ze willen het liefst hun beroep uitoefenen, maar de staking is helaas bittere noodzaak. Veel assistenten weten niet meer hoe ze rond moeten komen. Daarnaast staan er landelijk meer dan 1000 vacatures open voor nieuwe assistenten, terwijl veel huidige assistenten overstappen naar een andere baan. Het resultaat laat zich raden, veel apotheken hebben moeite de roosters rond te krijgen en moeten soms noodgedwongen enkele uren in de week sluiten.
Wordt het beroep van apothekersassistent in de openbare apotheek dan zo slecht betaald? Ja, en dat komt omdat de loonstijgingen al jaren achter elkaar ver achterblijven bij de stijgende prijzen. Volgens het CBS bedroeg de inflatie van de afgelopen twee jaren 13,8%. In veel beroepsgroepen zijn de lonen daarom flink gestegen om enigszins de inflatie bij te kunnen benen, maar niet bij die van de assistenten. Kijk maar naar de cijfers van de afgelopen vijf jaar. Op 1-4-2019 een loosverhoging van 2% en een eenmalige uitkering van 1,5%, op 1-5-2021 een verhoging van 2,25%, op 1-7-2022 een verhoging van 2,5%, op 1-12-2022 eenmalig 300 euro bruto, op 1-7-2023 een verhoging van 5% en op 1-1-2024 een verhoging van 2,5%. Die laatste verhoging is overigens betaald uit de eigen pensioenpot van de assistenten. Al met al lopen de loonsverhogingen ver achter bij andere beroepsgroepen.
Nog niet overtuigd? Dat mag. Dan een andere vergelijking. Een beginnend assistent die fulltime werkt verdient bruto 2400 per maand. Dat is ongeveer even veel als het salaris van een kassamedewerker in de supermarkt. Een beginnend docent in het primair onderwijs krijgt 3400 per maand. Dat is maar liefst 1000 euro meer. Nu gun ik het de kassamedewerker en de docent het
uiteraard, maar het geeft wel aan hoe laag het salaris is van de apothekersassistent in verhouding met de verantwoordelijk van het beroep.
En dan hebben we nog de kwestie van de verdwenen OVA gelden. Dat is een overheidsbijdrage die de zorgverzekeraars aan de werkgevers verstrekken (in dit geval dus niet de apothekers, maar de apotheekketens) en die bedoeld zijn om een marktconforme arbeidsvoorwaardeontwikkeling mogelijk te maken in de zorg. Volgens de verzekeraars hebben de ketens die OVA gelden netjes gekregen en toch hebben de ketens niet de middelen om de assistenten een goed loonbod te doen. Ze willen niet verder gaan dan 2,5%. Er is al verschillende keren navraag naar gedaan, maar de apotheekketens willen of kunnen geen inzicht geven. Volgens eigen zeggen omdat ze in de administratie niet kunnen achterhalen waar het aan is uitgegeven. Ik weet niet wat erger is, dat hun administratie blijkbaar een rommeltje is of dat ze het wellicht aan iets anders hebben uitgegeven. Het vreemde is namelijk dat er wel genoeg geld is om de lonen van het kantoorpersoneel en de kader- en directieleden ruim te laten stijgen. Het heeft misschien niets met elkaar te maken, maar het zet je wel aan het denken.