Gisteren bleven veel apotheken gesloten vanwege een landelijke staking van apothekersassistenten, die strijden voor eerlijke salarissen en betere arbeidsomstandigheden. Apothekersassistent Paula Kleijbergen, die vaak nachtdiensten draait, benadrukt dat veel van haar collega’s financieel klem komen te zitten. “Met een maandloon van 2570 euro voor een fulltime functie is het verschil met collega’s in ziekenhuizen aanzienlijk, die al gauw 700 tot 800 euro meer verdienen,” vertelt ze.
De druk op de apotheekmedewerkers is mede te wijten aan de regels die zorgverzekeraars opleggen. Apothekers hebben geen vrijheid in welke medicijnen ze op voorraad houden, waardoor medicijnen soms niet beschikbaar zijn voor patiënten. Dit veroorzaakt regelmatig frustratie en soms zelfs agressieve reacties aan de balie, wat voor de medewerkers een extra belasting is. “Medicijntekorten en het strenge voorkeursbeleid van de verzekeraars zorgen ervoor dat we patiënten vaak moeten teleurstellen,” legt Kleijbergen uit. Dit verhoogt de werkdruk, terwijl het salaris daarbij niet in verhouding staat.
Eerder dit jaar boden werkgevers een loonsverhoging van 2% aan, met terugwerkende kracht vanaf juli. Dit bod is door veel assistenten als onvoldoende bestempeld. Voor een fulltime medewerker betekent het slechts een kleine verhoging die in de praktijk neerkomt op ongeveer twee euro extra per dag. “Daar kan ik nauwelijks een brood van kopen,” aldus Kleijbergen. Voor de assistenten komt de verhoging dan ook neer op een symbolische oplossing, terwijl het verschil met andere sectoren blijft groeien.
Apothekersassistenten hebben vaak een mbo-opleiding op niveau 4 afgerond, vergelijkbaar met collega’s in andere sectoren die tot 20% beter worden beloond. Veel assistenten ervaren dit als oneerlijk, vooral gezien hun uitgebreide opleiding en hun dagelijkse verantwoordelijkheden in de apotheek. Dit verklaart ook waarom steeds meer assistenten besluiten de sector te verlaten, op zoek naar betere werkomstandigheden en een hoger salaris.
Gisteren kwamen duizenden apothekersassistenten bijeen op het Malieveld in Den Haag om een krachtig signaal af te geven. Vakbonden proberen inmiddels de onderhandelingen weer op gang te brengen, terwijl de assistenten hopen dat hun boodschap helder overkomt: het is tijd voor structurele verbeteringen in salaris en werkomstandigheden.
Meer nieuws over de Cao Apotheken lees je hier.