De volle afvalton met teruggebrachte houdbare ongeopende verpakkingen confronteert mij keer op keer. Het went gewoon niet, ook niet na 14 jaar. Waarom negeren we dit, we weten dat de armste op de wereld geen toegang hebben tot medicatie.
Stel je voor dat je kind aan epilepsie lijdt en dat je hem geen anti-epileptica kunt geven. Of stel je voor dat je vader lijdt aan schizofrenie en acuut gedwongen wordt om te stoppen met
antipsychotica.
Laat staan als je geraakt wordt met kanker dan ben je standaard ten doden geschreven. Erg he…het mensonterende hieraan, je gaat ook nog eens gillend je graf in want er zijn gewoon geen pijnstillers. Zelfs paracetamol is niet voor iedereen toegankelijk. Poe het verhaal van een baby uit Libanon die overleed aan koorts krijg ik niet van mijn netvlies.
Weet je wat? ik ben er helemaal klaar mee!
Als zorgverlener sta ik voor het behandelen van ziektes en aandoeningen met als doel het behalen van gezondheidswinst. Het idee dat mijn apotheker gedwongen wordt door de Geneesmiddelenwet om maandelijks 180 liter aan bruikbare medicijnen te verbranden klopt gewoon niet. Het verbanden van geneesmiddelen is hartstikke schadelijk voor ons milieu en draagt bij aan het opwarmen van de aarde.
Mijn frustratie heb ik weten om te zetten in kracht, dus ik ging opzoek naar mensen met invloed. Op LinkedIn zag ik Piet Berkers voorbij komen van LCB zorglogistiek.
Wat heeft hij nou met zijn team gedaan… GAAFFF 1000 kg van onze afvaltonnen in Noord-Brabant opgehaald, gesorteerd en gedoneerd aan de minister van Suriname. Die meneer moet ik hebben.
Ja hoor, nu een paar maanden verder ben ik aangesloten bij LCB zorglogistiek als afstudeerder Farmakunde. Mijn afstudeeronderzoek gaat over verspillen van medicatie.
Literatuurstudie doen is leuk, let op!
Wist je dat tijdens de COVID pandemie het Verenigd Koninkrijk medicijnen heeft hergebruik in verzorgingstehuizen en hospice. De overheid heeft zelfs een SOP gepubliceerd oftewel een Standaard. Nood breekt wet! Ha het hergebruiken van medicijnen kan dus toch wel.
Wist je dat in Griekeland het hergebruiken van medicijnen al 6 jaar gebeurt. Zoek eens op internet GIVMED op. GIVMED doneert aan minstens 130 sociale apotheken geneesmiddelen die afkomstig zijn van huishoudens. Wist je dat uit wetenschappelijk onderzoek bij 100 geneesmiddelen de houdbaarheidsdatum verder
gezet had kunnen worden. De Epipen was 5 jaar na vervaldatum nog werkzaam! ( Cantrell et al.,
2017 ) ( Lyon et al., 2006 )
In Nederland mogen patiënten hun medicijnen vanuit huis doorgebruiken in het ziekenhuis. De meegebrachte geneesmiddelen worden door de apothekersassistenten beoordeeld aan de hand van verschillende kwaliteitsindicatoren. Bij goedkeur mogen de verpleegkundigen gedurende opname de meegebrachte medicijnen toedienen aan de patiënt.
Kortom de geleerde lessen;
Er zijn meetindicatoren om teruggebrachte medicijnen te beoordelen voor hergebruik. Er is een marktvraag voor geretourneerde geneesmiddelen. Helaas is het Nederlandse systeem niet gemaakt voor geretourneerde geneesmiddelen. Het Verenigd Koninkrijk en Griekenland hebben al een systeem bedacht voor geretourneerde geneesmiddelen. Laten we ons systeem updaten naar 2022, voeden met elementen als anti-verspilling, duurzaamheid, milieuvriendelijkheid. Een systeem waar de verbrandingsoven niet standaard het uitganspunt mag zijn oftewel circulaire farmacie.
Manal Rustom
Farmakunde onderzoekstagiaire
BRITSE LEF EN GEZOND HOLLANDS BOEREN VESTAND; DE WEG NAAR CIRCULAIRE
FARMACIE
Dit verhaal van Manal kan ons allen inspireren om na te denken over duurzame oplossingen in de farmacie. Daarom deel ik deze blog graag met jou. Wil je op de hoogte blijven van meer interessante blogs? Meld je dan aan voor updates hieronder.
Wat is een farmakundige? Daar vertel ik je binnenkort meer over.