In 2022 kwam 92% van de hulpverleners in aanraking met agressie of geweld. Frans Bromet portretteert zes hulpverleners die met geweld te maken kregen terwijl ze hun werk uitvoerden. Het geweld waarmee de hulpverleners geconfronteerd zijn laat behalve lichamelijke, vooral psychische sporen na.
Bekijk ook het bericht van onze collega uit de apotheek:
https://www.facebook.com/apotheeknieuws/posts/pfbid02hiEDfXcrBUyxwEtoYoBVas45PM9CmLd6nVTWYRdaHRKVLGVZzt8hcSSoy4oMFeftl
In een wereld waarin het helpen van anderen centraal staat, worden degenen die toegewijd zijn aan de zorg voor hun medemens geconfronteerd met een verontrustende realiteit. Het aantal meldingen van geweld tegen hulpverleners is de afgelopen jaren gestaag toegenomen, en in 2022 werd maar liefst 92 procent van de hulpverleners geconfronteerd met agressie of geweld. Het werk dat ze doen om anderen te ondersteunen en te beschermen, blijkt steeds gevaarlijker te worden.
Deze schokkende statistieken en de verhalen van slachtoffers zijn het middelpunt van de aangrijpende documentaire “Waar zijn we mee bezig?” uitgezonden door KRO-NCRV. Frans Bromet heeft zes dappere slachtoffers geportretteerd die te maken kregen met geweld terwijl ze hun nobele werk deden om hun medemens te helpen.
Deze documentaire werpt een diepgaande blik op de realiteit achter de schermen van hulpverleners. Het vertelt de verhalen van mensen zoals Arjan, een verpleegkundige op de spoedeisende eerste hulp, die regelmatig wordt bedreigd door ongeduldige patiënten. Of Katja, een apotheker, die dagelijks te maken heeft met verbaal agressieve klanten, en soms zelfs met lichamelijk geweld.
Een van de meest schokkende verhalen is dat van brandweerman Michel, die te maken kreeg met een levensbedreigende situatie toen een bewoner van een flat hem in razernij over de reling probeerde te duwen. Dit voorval heeft hem diep geraakt en laat zien dat zelfs degenen die anderen redden, niet immuun zijn voor gevaar.
Ook politieagente Xue-Ann en politieagent Daniël delen hun ervaringen. Xue-Ann werd slachtoffer van een aanranding tijdens een straatincident, waarbij omstanders het incident filmden in plaats van te helpen. Daniël, die regelmatig met gewelddadige burgers te maken heeft, werd zelf het doelwit van een moordaanslag, wat ernstige psychische gevolgen had voor hem.
Een ander zorgwekkend aspect is dat aangifte doen vaak weinig resultaat oplevert voor de slachtoffers. De daders worden soms vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs, waardoor de hulpverleners met hun trauma moeten blijven worstelen. Ambulancemedewerkster Laura, die werd aangerand terwijl ze een patiënt in de ambulance hielp, heeft nog steeds geen gerechtigheid na jaren van strijd.
De documentaire “Waar zijn we mee bezig?” opent onze ogen voor de dagelijkse gevaren en uitdagingen waarmee hulpverleners worden geconfronteerd. Het roept vragen op over de veiligheid en het welzijn van degenen die zich inzetten voor de zorg van anderen.
Mis deze belangrijke documentaire niet en kijk deze terug via KRO-NCRV op NPO2. Laten we samen stilstaan bij de impact van geweld op onze collega’s en nadenken over manieren waarop we als samenleving beter kunnen zorgen voor degenen die ons zo toegewijd helpen. Samen kunnen we een positieve verandering teweegbrengen. Blijf op de hoogte via de socials of de nieuwsbrief.